Theater


HET WONDER VAN MARGARETHA  en  DE GEBOORTE VAN DEN HAAG

Muziektheater    Abdijkerk Loosduinen             mei 2017
Muziektheater   Dorpskerk ’s Gravenzande     oktober 2018 – datum volgt

Je zou toch als vrouw de geschiedenis in gaan met het verhaal dat je in 1276 zowaar 365 kinderen hebt gebaard. Terwijl je familie te boek staat als de gedenkwaardige stichters van de Grafelijke Zalen van het Binnenhof! Feit is wel dat gravin Margaretha van Henneberg ‘gewoon’ in haar kraambed stierf en dat de drie bouwheren buiten op het veld vermoord werden. Een roerige periode uit het 13de eeuwse Huis van Holland, gevolgd door de bekendheid van de Loosduinse Abdijkerk als Europees bedevaartsoord voor onvruchtbare vrouwen.

HET WONDER VAN MARGARETHA
De Legende van Loosduinen is een volksverhaal waarover nog eeuwen daarna is geschreven door schrijvers van naam, zoals onder meer Erasmus en Constantijn Huygens:

Margaretha van Henneberg werd bezocht door een bedelares die om eten vroeg voor haar tweeling. Vervolgens beschuldigde de gravin haar ervan dat zij onkuisheid had begaan omdat een vrouw geen twee kinderen van één man tegelijk kon krijgen. De bedelares ontstak in woede, vervloekte de gravin en wenste dat zij net zoveel kinderen zou krijgen als er dagen in het jaar zijn. En jawel: op Goede Vrijdag 1276 beviel Margaretha van 365 kinderen. Alle jongetjes kregen de naam ‘Jan’ en alle meisjes de naam ‘Elisabeth’. Moeder en kinderen stierven op dezelfde dag en werden in de Abdijkerk begraven, waar de twee koperen doopbekkens nog altijd te zien zijn.

DE GEBOORTE VAN DEN HAAG
In de tijd van de vermeende gebeurtenis rond gravin Margaretha werd ook het Binnenhof gesticht. Als vermoedelijke bouwheren van de Grafelijke Zalen stonden haar vader Floris IV en broer Willem II aan de wieg van Den Haag als hofstad en regeringscentrum. In de periode 1290-1295 voltooide haar neef graaf Floris V de ‘Grote Zaal’, zoals de Ridderzaal eerder genoemd werd.

LEVENDE LEGENDE
In de Abdijkerk huizen vele verhalen, maar het meest legendarisch is de legende rond gravin Margaretha. Het theaterstuk is dan ook speciaal geschreven om het hier op te voeren. Volgens het verhaal zijn de 365 kinderen in deze kerk gedoopt en naar de annalen werden Margaretha en haar moeder Machteld hier begraven. Margaretha en haar ouders, graaf Floris IV en gravin Machteld, zullen altijd aan de Abdijkerk verbonden blijven en nu hopelijk ook deze 21ste eeuwse theatervoorstelling. Een fascinerende samensmelting van verleden en heden.

⇒ ⇒ Achtergrondinformatie van het 13de eeuwse Huis van Holland

Willem I en Floris IV, ca 1490
    Willem II en Floris V, stadhuis Haarlem

 

———————–